Reunió exitosa del projecte recentment iniciat: TRIBOSS de EUROSTARS

El recentment iniciat projecte EUROSTARS europeu TRIBOSS aborda els reptes d’oferir una solució global al mercat que resolgui totalment les fallades de coixinets cònics degut a corrosió blanca per atac àcid (White Etching Crack, WEC) en els engranatges de turbines eòliques. A la reunió del projecte, que es va celebrar el 17 de gener de 2018 a Castellar del Vallès, els participants van formalitzar l’assemblea general del consorci conformat per Fersa Innova S.L.U. (Saragossa-Espanya), Flubetech S.L. (Barcelona-Espanya), Fraunhofer IPT (Aachen, Alemanya) i Holoeye Photonics AG (Berlín, Alemanya).
Durant la reunió es va comptar amb l’assistència de membres d’IK4-Tekniker (País Basc, Espanya) que actuen com a Institució de Recerca subcontractada.
L’objectiu general d’Eurostarts TRIBOSS és assolir un enfocament innovador que combina la textura de superfície amb làser (LST), el magnetró d’alta potència (HiPIMS) i el DC-Magneton Sputtering (DCMS) per adaptar una arquitectura tribológica única de recobriment.
El Dr. Marlon Cruz, de Flubetech, explica l’impacte esperat de TRIBOSS:
«El projecte TRIBOSS integrarà les capacitats de solucions avançades d’enginyeria de superfícies per part d’actors clau per afegir valor als components i sistemes que necessiten els rodaments d’alt rendiment als aerogeneradors. Aquestes solucions d’enginyeria superficial inclouen: tractaments tèrmics i termoquímics, textures làser amb LSM i recobriments tribològics (mitjançant l’ús de polvorització PVD, incloses les noves tecnologies HiPIMS). Estic totalment convençut que aquest tipus de solucions noves només són possibles a partir de projectes de col.laboració com aquest EUROSTARTS «»